Itt vagyTartalom / Dányi katonák a Nagy Háborúban II.

Dányi katonák a Nagy Háborúban II.


Beküldte buborék - Ekkor: 2015 May 22

I.v.h. Dányi katonák 01.I.v.h. Dányi katonák 01.

A Nagy Háború:
Egy szerb nacionalista Szarajevóban megölte  Ferenc Ferdinándot, az OMM trónörökösét. A  merényletet követően a Monarchia 1914. július 28-án hadat üzent Szerbiának, a mozgósítást követően  az osztrák-magyar haderő augusztus 12-én lendült támadásba Szerbia ellen. A Monarchia megindította azt a háborút, amelyről Kossuth Lajos Deák Ferenchez írt Kasszadra-levelében megjósolta, hogy tűzben elhamvad a történelmi Magyarország.







I.v.h. Dányi katonák 02.I.v.h. Dányi katonák 02.

Az Osztrák–Magyar Monarchia I. világháború során bevonult 8 millió katonájából 1 016 200 esett el, 1 943 000 megsebesült, 2 128 600 került hadifogságba.

1914. augusztus 12-ét követően az 5. és 6. hadsereg Boszniából támadta Szerbiát, a 2. pedig a Száván keresztül Sabac irányában.
A seregek el sem érték Szerbia határait,  amikor a nagyszláv terveiben akadályoztatott Oroszország hadat üzent az OMM -nak.

1914 augusztusában a 140 ezer fős támadó hadműveletben  több dányi katona is részt vett.
Mozgósításkor ide került: n.Dóczy Demeter, id. Dóczi Mihály szakaszvezető, Gódor István őrmester, Gódor János tizedes, Kiss József, Kovács András, id. Kovács János őrvezető, id. Kurunczi András szakaszvezető, id. Kurunczi János, Kurunczy Péter, id. Szabó János, id. Szabó János őrmester, id. Tóth Péter.
A Drinán folyón történt sabáci átkelés után Sabác közelében 1914. augusztus 16-án Kovács András gránát szilánktól és gránát légnyomástól súlyosan megsebesült. A szerb ütegek és lövegek gondosan el voltak rejtve az első vonalakban, így hatásosan pásztázták a Drina partját. A sabáci harcokban részt vett Kurunczy Péter is.
A sabáci országúton át a Száva vizén átvezető híd visz a Cigányszigetre. A Száva vizében két sziget is található. Szeptember 22-én id. Szabó János a Cigányszigeten súlyosan megsebesült.
Belgrádtól délre nyomultak tovább a csapatok Arangjelovác irányába. November végén Gódor István őrmester itt sérült meg súlyosan.

Belgrádot december 6-án elfoglalták. A Jagodina magaslat birtoklásáért súlyos harcok folytak. A hegyhátak, magaslatok és csúcsok birtoklásáért folytatott rendkívüli szívós harcok során sebesült meg 1915. szeptemberében id. Kurunczi János.
A későbbi szerbiai harcokban részt vett még Lázár Balázs és Oláh János is. Szerbiában halt hősi halált n.Dóczy Péter, Lázár István.
Az oroszokkal kitört háború miatt a szerb harctérről a 2. hadsereget 1914. augusztus közepéig átvezényelték az orosz, galiciai frontra. Így több dányi katona is több ezer bajtársával a háború kitörése után a szerb frontról, vonattal átszállítva átkerült az orosz frontra.

Az osztrák-magyar haderő 1914. aug. 18-án indította meg hadjáratát a keleti harctéren. Az első összecsapásokban az 1. és 4. hadsereg vett részt, amelyekhez hamarosan csatlakozott a 3. és a balkáni hadszintérről átvezényelt 2. hadsereg is.
Galíciában, az oroszok ellen rendelt hadsereg főparancsnoka Frigyes főherceg, vezérkari főnöke Hötzendorfi Conrad báró, gyalogsági tábornok volt. Az oroszok fő erejének lekötését, támadással próbálták megoldani.
Az 1.és 4. hadsereg kezdte meg a támadást, melyek 20 hadosztályból álltak, 410 zászlóaljjal. Az 1. hadseregnek melyben a legerősebb magyar csapatok harcoltak a parancsnoka Dankl lovassági  tábornok volt. A 4. hadsereg parancsnoka Auffenberg gyalogsági tábornok volt. Az 1. és 4. hadsereg magyar  alakulatai főképp felvidéki , kárpátaljai, dunántúli, észak és nyugat magyarországi hadtestekből, hadosztályokból álltak.
A védelemmel megbízott 3. és 2. hadsereg 20 hadosztályból állt, 378 zászlóaljjal.A 3. hadsereg parancsnoka Brudermann lovassági tábornok volt. Ebben a hadseregben  főként dél-magyarországi, budapesti, és dunántúli hadosztályok  harcoltak.
A szerbiai hadszintérről átvezényelt 2. hadsereg parancsnoka Böhm-Ermolti lovassági tábornok volt. Ez a hadsereg majdnem teljesen magyarokból állt. Ez a hadsereg főleg erdélyi és budapesti hadtestekből, hadosztályokból állt. A 2. hadsereg egy része, mely a szerb határról lett visszafordítva, késéssel érkezett.  Itt volt a budapesti 4. hadtest is, melynek hadosztályaiban sok dányi katona is szolgált.
Az összes haderőinket a Przemyslben székelő hadseregfőparancsnokság vezérelte. Az OMM hadseregei a közép-galíciából a Visztula és Bug folyók közt, Lublin felé intézkedő támadást választották.
Az orosz erők sikeresen visszaverték ezt az offenzívát, ellentámadásba mentek át, és elfoglalták Lenberget, Przemysl erődjét pedig körülzárták. De nézzük időrendi sorrendben, hogy a dányi katonák merre is harcoltak?
1914. augusztus 29-én a Guila Lipa folyónál kezdték meg az oroszok a támadást. Hatalmas lövegtűzzel támogatott orosz gyalogsági rohamot Rohatyinnál sikeresen verte vissza a hadsereg.
Rohatyinnál ezen a napon sebesült meg először súlyosan Ivicsics János. Késő este véres szuronyharcban a katonák visszavonultak. A fölényes orosz erő áttört az arcvonalon. A visszavonulással Lemberg városát is fel kellett adni.
Az oroszok Lemberg felől a Wereszyca folyó irányában támadták a magyarokat. A 2. hadsereg a folyó egyik oldalán, az oroszok a másik oldalán álltak. A magyarok átlépték a folyót, nyomták vissza az oroszokat. Erősen kiépített állásokat találtak maguk előtt, csak rohammal tudták elfoglalni őket. Szeptember 8-án itt szenvedett súlyos sérüléseket Dóczi Ferenc. Szeptember 18-án Rawaruszkánál Ivicsics Imre sérült meg súlyosan.
1914. októberében kezdődött meg az új offenzíva. Hadseregeink a Visztula s a Kárpátok közt támadtak a San folyó felé.  2. hadseregünk a Kárpátokból Przmyslre vett irányt.

folyt. köv.

Buborék

Cimkék