Itt vagyTartalom / "Mire a levelek lehullanak..."

"Mire a levelek lehullanak..."


Beküldte vendeg - Ekkor: 2014 November 06

"Mire a levelek lehullanak..."címmel a NAGY HÁBORÚ HŐSEIRE emlékeztek Kókán 2014. október 25-én.A gondos előkészítő munkának megvolt az eredménye, hiszen nagyszámú fellépőket kellett egyeztetni.
Fellépett a Kókai Dalárda, Gombai Dalárda Egyesület, a Tájházi Dalárda Pándról. Az ember elcsodálkozott, hogy mennyi dalunk van, mely a háborút és a katonaságot idézi.A dalárdáknál a résztvevők kora kb. 40 évestől bizony 80 éven felül volt. Lelkesen szóltak a nóták és önkéntelenül az jut az ember eszébe, hogy mi lesz ezeknek a daloknak a sorsa, ha már az idősebb korosztály nem lesz (mikor még katonaság volt, kötelező nótázás).

Az estnek egyetlen női szólistája volt, Maczkó Mária énekművész. Azokból a dalokból adott elő egy csokrot, mely az édesanyák, menyasszonyok, feleségek által megélt érzelmekről szóltak. Elhangzott a fogolydal is, amit biztos, hogy a Magyar örökség-díjas népdalénekes énekel legszebben az országunkban.
Waszlavik László előadóművész is közreműködője volt az estnek. Gazdag énekanyagából és nagyszerű hangszertudása nagyon jó hangulatot teremtett.
Szegedi Csaba nótaénekes ezúttal Turul daloskönyv dalaiból énekelt, tangóharmonika kísérettel. Nagyon illettek a jól előadott dalok az est hangulatához. Jó volt hallani és látni, hogy a fiatalabb korosztályhoz tartozó énekes továbbadja ezeket a dalokat.
Az esten főszereplő volt egy hangszer, a tangóharmonika. Mesterien szólaltatták meg, ha a dalárdát, dalárdákat kísérték, ha a szólóelőadást kísérték. Az előadók mestereik voltak hangszereiknek.

Köszönet az este megálmodójának és megszervezőjének, Kiss Andrásnak!

Gréczi László

Cimkék