Itt vagyTartalom / Szentkút-Máriazell gyalogos zarándoklat 2015. 1.szakasz.

Szentkút-Máriazell gyalogos zarándoklat 2015. 1.szakasz.


Beküldte mazsola - Ekkor: 2014 November 03

MariazellMariazellRégi vágyam hogy az El-Camino után végigjárom a Gyöngyök Útját.

A Via Margaritarum (Gyöngyök Útja) zarándokút egy folyamatosan járható, jelzett útvonal. Lelki ívét az útvonalon található történelmi és szent helyek, ill. Az élet gyöngyei elnevezésű elmélkedési füzér adják. A zarándokút mentén olyan zarándokszállások is találhatók, amik a középkori ispotályok mintájára a keresztény vendégszeretet helyei.

A Via Margaritarum összeköti Mátraverebély-Szentkutat (2006-ban lett nemzeti szentélyé nyilvánítva) és Máriacellt, a magyarság számára kiemelten fontos két zarándokhelyet. Budapest és Mátraverebély-Szentkút között a zarándokút mindkét irányba járható. Így a Budapestről Mátraverebélyre vezető közel 180 kilométeres útvonal önálló zarándokutat képez (Via Margaritarum / Mátraverebély-Szentkút).

A Mátraverebélyt Máriacellel összekötő 760 kilométeres Via Margaritarum többnyire azoknak a középkori országutaknak vonalát követi, amelyen elődeink is zarándokolhattak. Szeretné szolgálni a középkori magyar zarándokhagyományok feltárását és újra értelmezését korunk embere számára. Segíteni kívánja a mai zarándokokat, hogy elődeik nyomát követve eljuthassanak jelentősebb belföldi és külhoni középkori zarándokhelyekre. Felfűzi a középkori Magyarország néhány kiemelkedő városát: Budát, Esztergomot, Székesfehérvárt, és Veszprémet. Az országhatárt elhagyva pedig belekapcsolódik a Via Sacrába, amelyet a Máriacellbe tartó zarándokok jártak, a Caminoba, amelyen Santiago de Compostelába zarándokoltak elődeink, és a Via Slavicába, amely Rómába vezető ősi zarándokút.

A Via Margaritarumon bárhol el lehet indulni (nincs „hivatalos” kezdőpontja). Aki szeretne emléklapot kérni zarándoklásáról, Mátraverebély-Szentkúton, arra kérjük, hogy a teljes utat tegye meg Budapestről. A máriacelli emléklap kiállításához a kérésünk, hogy valahonnan Magyarországról induljon a zarándok.

Elsősorban gyalogos és kerékpáros zarándokok számára kerül kiépítésre (ők kérhetnek emléklapot és vehetik igénybe az ispotályokat)

Az első szakaszt.2015 aug 10-20.között a pontos dátum majd később.

Esztergom-Szentkút
A ferencesek szervezésében, valamint más szerzetesrendek közreműködésével, indulunk zarándokútra Esztergomból Mátraverebély-Szentkútra. (Nagyboldogasszony napi búcsú.)
Rövid leírás:
Zarándoklat kiváló alkalom az elmélyülésre, emberi kapcsolatok építésére és a testmozgásra. Egyéni szándékainkon túl, felajánljuk azt papi és szerzetesi hivatásokért. Együttlétünk egyik – nem titkolt – célja, hogy segítsük azokat, akik élethivatásukat keresik. Ebben nagy segítség, a jelenlevő, mintegy öt-nyolc szerzetesrend, de az elmúlt évek tapasztalata, hogy többen itt találtak rá későbbi házastársukra is.
Bármely korosztály képviselőit szívesen látjuk programunkon, a különböző generációk békés együttléte külön öröm számunkra. Ugyanakkor a zarándokcsoport együtt-haladása érdekében fontos, hogy minden zarándoktársunk megfelelő kondícióban legyen.
A zarándoklat kifejezetten vallásos jellegű. Ez kifejeződik a napok beosztásában is; ehhez méltó részvételt kérünk mindenkitől.
A napok „lelki gerincét” a reggeli és esti zsolozsma, a szentmise, az elmélkedés, a csend és a rózsafüzér-imádság adja meg.
Emellett természetesen alkalom nyílik a mély beszélgetésekre, az ismerkedésre és a vidámságra is.
A napi táv kb. 20-25 km változatos terepen, viszonylag erős tempóban. Csomagjainkat teherautó szállítja. Nekünk csak a napi felszerelést kell vinni (étel, esőkabát, rózsafüzér, kulacs, ivóedény). Napközben 3-4 alkalommal
találkozunk kísérőautónkkal. Ilyenkor mindazok, akik nem bírják a napi távot, beszállhatnak, s előremehetnek a következő szálláshelyre. Rájuk a táborhely előkészítésében vár nagy szerep.
A szervezők utasításainak megtartását mindenkitől elvárjuk, ez a csoport nagyságához mérten különösen is fontos.
A zarándoklat idején mindenkit megkérünk, hogy tartózkodjék az alkoholfogyasztástól, a dohányzástól és a zenehallgatástól.
Élelmezés: minden nap biztosítunk egyszeri meleg ételt, a többi étkezésről mindenki maga gondoskodik. Útközben a kenyérbeszerzés központilag történik, de a kenyérre valót mindenki maga hozza, lehetőleg úgy, hogy zarándoklat közben ne kelljen vásárolni.
Szállás: saját sátorban. Fiúk és lányok nem alhatnak együtt, kivéve a házaspárokat.
Túrafelszerelés: sátor, matrac vagy izolír, hálózsák vagy takaró, elemlámpa, kulacs, kés vagy bicska, kis hátizsák (napi holminak) jól bejáratott lábbeli, nap ellen sapka, esőkabát. Az étkezésekhez a tányért és a kanalat a szervezők adják, de poharat érdemes hozni.
Ruhanemű: meleg pulóver, póló, ing (nem ujjatlan), fehérnemű… A szoknya, a rövidnadrág a jó-ízlést és a zarándoklat vallásos jellegét ne sértse. Érdemes becsomagolni egy rend egyszerű ünneplőt is, melyet a kegyhelyen fel tudsz venni.
Egyéb: tisztálkodási felszerelés, vécépapír, saját gyógyszer (esetleg Richtofit), fásli, madzag, gyufa, kis Szentírás, toll, papír.
Orvosi ellátás: A zarándoklaton orvos is részt vesz, aki szükség esetén tud segíteni.
Részvételi díj: 4000 Ft (mely nem tartalmazza az oda- és hazautazás költségét). A díjat megérkezéskor kell befizetni. A technikai eszközök fejlesztésére további önkéntes adományokat elfogadnak.

Ezt most csak azért vázoltam fel mert ha 2015-re még nem terveztél programot ez nagyszerű alkalom arra, hogy ha tetszik akkor ezt beillesztheted. Buen Camino!