Itt vagyTartalom / Katonadolog - meghívó

Katonadolog - meghívó


Beküldte buborék - Ekkor: 2014 October 12

MeghívóMeghívó

Mindenki emlékezetében él néhány olyan dal, amelyet ha nem is mindenki, de elég sokan ismernek.
Ezekkel a dalokkal nőttünk fel, hallottuk a családban, iskolában, közösségi rendezvényeken. Ide tartoznak a katonadalok is, melyekkel idén az I. világháború kitörésének száz éves évfordulójáról szeretnénk megemlékezni. A kókai Tóth pincében fellépő három dalárda és a meghívott vendég előadók szeretettel várják Önöket!

A népdalok gyakori témája a katonaság, a katonaélet nehézsége és szépsége. A katonaénekek szövegéből általában hű képet kapunk keletkezési idejükről, történelmi korukról. A besorozott, tényleges szolgálatot teljesítő és leszeret katonák életéről, érzelmeiről szólnak ezek a dalok.

A katonadalok a népi líránk nagy csoportját képezik. Az ideiglenes és kényszerű katonaéletet éneklik meg. A vitézi és történelmi énekek újabb kori leszármazottjai.
Leginkább a 18. században létrejövő, és azt követő, tömegeket mundérba kényszerítő állandó hadseregben kötelező szolgálatot teljesítő katonák lírai költészete sorolható ide.
Legismertebb katonadalok a kuruc kori dallamok, az 1848-as szabadságharc dalkincse, a huszárnóták és a két világháború énekei.

A katonadalok különösen háborúk idején váltak ismerté a társadalom szélesebb körében. Fő jellemzőjük a fájdalmas panasz a kényszerű és nehéz életre.
Hangulatilag általában a szomorúság jellemzi őket. Bizakodó hangvétellel találkozunk a kaszárnyadalok, a szabadságos, és leszerelő dalokban.

A katonadalokat tartalmuk és hangulatuk alapján különböző típusokba sorolhatjuk:

-sorozó és újonc nóták , bevonulási dalok - búcsúzkodó jellegűek, édesanyától, családtól, szeretőtől, barátoktól

-otthon maradt szerető bánata - szerelmi dalok

-kaszárnyadalok, katonaélet – hetyke, részben bánatos, panaszkodó hangulat

-háborús katonadalok – csatadalok, panaszos, átkozódó hangnem jellemzi; harcok, sebesülés, halál, temetés kerül előtérbe

-szabadság, leszerelés – örömteli, vidám hangulat jellemzi

Remélhetőleg a dalos megemlékezési esten mindenki megtalálja a maga ismert, kedvenc katonanótáját. A fellépők után lehetőség nyílik a közös nótázásra. Ha szeretné feleleveníteni emlékeit, vagy új dalt szeretne megismerni, esetleg megtanulni, tartson velünk!

Kóka térképeKóka térképe

A Tóth rendezvény-pince a Nagykátai úttal párhuzamos Alsószőlő soron található.

További információ:
Tóth György: 06-70/360-7604

Buborék - szervező

Cimkék