Itt vagyTartalom / Az 1849-es tavaszi hadjárat dányi adalékai

Az 1849-es tavaszi hadjárat dányi adalékai


Beküldte buborék - Ekkor: 2014 March 27

Josip JelačićJosip Jelačić

Az 1849-es tavaszi hadjárat dányi eseményeiről az egykori szemtanú, Pridavka István dányi plébános a következőkben foglalja össze tapasztalatait:
"Az osztrák katonaság Schlich vezérrel március végén Dányra törve, itt a szomszédos községekben töltött 4 napos tartózkodás után április elején Hatvanba menetelt, ahol a következő napon a magyar hadsereggel véres összecsapás kezdődött; inkább az ágyúk állandó lobbanásának látása, mint a döreje jelezte nekünk ezt. Ugyancsak a hónapnak a 4.napján csata volt.

Tápióbicskén, a következő napon több mint háromezren Jellasics seregéből /ez a horvát bán volt/ esti vecsernye körül Dányra űzettek, őket követték a magyarok és a következő hajnalban az isaszegi csatában leöldösték őket. De amin az előző este a dányiak keresztülmentek, ki tudta volna azt elmondani? Az érzéketlen horvátok ökröket, teheneket, disznókat, szárnyasokat vegyesen leöldöstek, mindent elraboltak, ami az élelemhez kellett, sőt még a Szent György kápolna tetejét is az ajtóval és két padjával együtt felégették.
Mindezekről a teljes beszámolót az utódoknak a történelemnek kell és lehet csak adnia."

forrás:
dr.László József : Csókavár; adalékok Kóka község történetéhez
c.könyv



Középen Franz Schlik altábornagyKözépen Franz Schlik altábornagy

A táborjelenet Franz Edler von Zellenberg nyomán Rauh bécsi műhelyében készült. A kép közepén látható huszárruhás, félig bekötött szemű alak Franz Schlik altábornagy.





Schlick tábornokSchlick tábornok

Franz Anton von Schlick osztrák lovassági tábornok (a magyar ’48/49 idején altábornagy)

Kapcsolódó írás:
Az 1849-es tavaszi hadjárat dányi vonatkozásai:
http://www.danyikronika.hu/node/2836

Buborék

Cimkék