Itt vagyTartalom / Csókavár - adalékok Kóka község történetéhez

Csókavár - adalékok Kóka község történetéhez


Beküldte buborék - Ekkor: 2014 February 26

CsókavárCsókavár

2014. év elején jelent meg Kóka nagyközség történetét feldolgozó kis példányszámú könyv.
A helytörténeti könyv Kóka egykori szülöttjének dr. László József Vid atya, ferences rendi szerzetes gyűjtőmunkájának köszönhető, melyet most magánkiadásban jelentettek meg.
A könyv sikerét jelzi, hogy röviddel a kiadás után már el is fogyott. Jó hír azonban, hogy a dányi adalékokkal is tűzdelt írás második kiadását tervezik.

Vid atya (1918-1983) művelt, sokoldalú személyiség volt (pap, tanár, kollégium rektor, iskola igazgató). Élete utolsó négy évét Kókán töltötte, ahol is feldolgozta szülőfaluja történetét.
A műben a falu kronológiai történetét olvashatjuk a bronzkortól egészen az ő koráig.
Információkat tudhatunk meg a jelenlegi falut megelőző telephelyekről: Csókavár, Várak, Kiskóka, Fűszög, Kovácsi; domborzati elnevetésekről: Derék-Kóka, Lédec, Tabán, Forró telep stb.
A könyvből megtudhatjuk, hogy a Kóka, Zsámbok, Dány határában lévő Peres dűlő miről kapta nevét, segítettek-e a dányiak a kókai templom építésénél, hogyan vágott vissza csattanósan az egyszerű kocsis Széchenyi grófnak, megismerkedhetünk a kókai ragadványnevekkel stb.
A kiadó igény esetén tervezi a könyv második kiadását. Ha Önt is érdekli e helytörténeti könyv újabb példánya, az alábbi telefonszámon tud érdeklődni az esetleges kiadásról:

Papp János
06-20/250-0076

Cimkék