Itt vagyBlogok / detto's blog / Irány Csángóföld!

Irány Csángóföld!


Beküldte detto - Ekkor: 2012 April 30

Június 22-27. „SZERETEM CSÁNGÓFÖLDET” csoporttúra

1. nap: Utazás Csíkrákosra (június 22. péntek)

Kora reggeli indulással utazunk Csíkrákosra, ahol vacsora és szállás vár bennünket a Cserekert Fogadóban, Székelyföld egyik leghangulatosabb panziójában-éttermében, ahol nemcsak a rusztikus berendezés, hanem a vendégfogadás is a hamisítatlan hagyományos székely világot varázsolja elénk. Útközben megállunk Erdély kapujában, a Király-hágón és a székelyföldi Korondon.

2. nap: Szekerezés, gyógynövény és gombagyűjtés a Hargitán (június 23. szombat)

Reggeli után szekerezés a Köd-erdőbe, ahol Gidró Erika előadását hallgatjuk meg a vadregényes erdő gombáiról, gombászás. Közös bográcsgulyás és gombapaprikás főzés, szabadtéri ebéd. Gomba és gyógynövénygyűjtés, hazatérés. Pál Etelka előadása: gyapjúfonal hagyományos festése: hogyan érhetjük el a természetes színek egész skáláját gyógynövényekkel, vegyszerek használata nélkül. Vacsora a Cserekert Fogadóban, közös borozgatás, népdalénekes a házigazdákkal.

3. nap: Utazás Csángóföldre (június 24. vasárnap)

Reggeli Csíkrákoson. A híres csíkrákosi erődtemplom meglátogatása. Látogatás a csíkrákosi temetőbe, ahol Zöld Péter neves csángókutató sírját keressük fel. Megállunk a Madéfalvi-emlékműnél, amely az 1764-es székelyvésznek állít emléket, amikor is a moldvai székelyes csángó falvak lakóinak ősei kimenekültek az akkori határokon túlra, Moldvába. Továbbutazás a Gyimesekbe. Gyimesi csángó ebéd Gyimesközéplokon a Fatányéros Panzióban. Megálló: a Gyimesek legrégebbi temploma, a Kontumáci-kápolna, az utolsó vasúti őrbódé az ezeréves határon és a Rákóczi-vár romjai Gyimesbükkön. Továbbutazás Pusztinára. Szállás és vacsora a befogadó családoknál.

4. nap: Pusztina, Csángóföld (június 25. hétfő)

Reggeli a szállásadó családoknál. Magyar mise a templomban (attól függően, hogy sikerül-e papot találnunk, aki vállalja és eljön velünk, mert a helyi paptól magyar misézésre nincsen lehetőség), séta a faluban. Nyisztor Tinka néprajzi előadása. Közös ebéd Nyisztor Tinka házának udvarán – csángó galuska (töltike) és csángó leves. Délután ugyanitt szőttes és kosárfonás bemutató. Szőttesek, viseletek, tarisznyák - vásárlási lehetőség. Szabad program, majd hagyományőrző vacsoraest keretében a Magyar Házban fellép Nyisztor Ilona Magyar Örökség-díjas énekes és a híres Pusztinai Hagyományőrző Csoport. A lebilincselő műsorban helyet kapnak népdalok, vallási énekek, archaikus imák, mesék és népi tréfák.

5. nap: A Békás-szoroson és Marosvécsen át Kalotaszegre (június 26. kedd)

Reggeli és búcsú a házigazdáinktól és Pusztinától. Megállunk a Békás-szorosban és a Gyilkos-tónál, majd betérünk Marosvécsre. Itt Nagy Kemény Géza, a báró Kemény család leszármazottja vár minket erdélyi pálinkával, és ő kalauzol minket az Erdélyi Helikon szülőfalujában, a Kemény bárók földjén, ahol az Erdélyben meghatározó történelmi család tagjai és Wass Albert sírja található. Városnézés Kolozsváron, Gál Levente idegenvezetésével. Vásárlási lehetőség Körösfőn, Kalotaszeg „kirakatfalujában”. Szállás Kalotaszentkirályon magánházaknál, kalotaszegi zenés-táncos hagyományőrző vacsoraest (helyi zenészekkel és táncosokkal).

6. nap: Nagyváradon keresztül haza (június 27. szerda)

Reggeli után megtekintjük a Bánffyhunyadi templomot, Kalotaszeg egyik legcsodálatosabb református templomát, ahol Kusztos Tibor lelkipásztor előadását hallgatjuk meg a templomról és Kalotaszegről. A templom előtti parkban kopjafák állítanak emléket a Kalotaszeghez kötődő történelmi személyiségeknek. A templomkertben megnézzük azt a kőasztalt, amelynél több nagy írónk-költőnk, köztük Petőfi Sándor is írta verseit Bánffyhunyadi tartózkodása alkalmával. A Kőrös-parti Párizsban,Nagyváradon városnézés, majd irány haza: a kora esti órákban érkezés Budapestre, illetve Székesfehérvárra.

Jelentkezni lehet: 2012. június 1-ig.

Költség: 49 e Ft

Ez az összeg tartalmazza az utazás, a szállás, a reggelik, vacsorák és négy alkalommal a közös ebéd költségeit, valamint három zenés-táncos hagyományőrző est (kalotaszegi, hargitai és moldvai csángó), a hargitai szekerezés és a programok-előadások-bemutatók költségét.

Egyéb tudnivalók:

- Baráti társaságként, non-profit alapon utazunk, mindenki saját felelősségére vesz részt a túrán

- Indulás reggel 6 órakor Székesfehérvárról a Buszpályaudvarról, 7 órakor Budapestről a Hősök teréről, felszállás az útvonalon bárhol lehetséges (Budapest-Debrecen-Nagyvárad)

- Az ár kalkulálása teli busz, 49 fő esetére történt - ha kevesebb résztvevő jönne össze, akkor az utazási költség nőhet (a busz 840 e Ft-ba kerül, vagyis, ha például 49 helyett csak 40-en utaznánk, akkor az plusz 5200 Ft / fő költséggel járna, amennyiben mindenki fenntartja utazási szándékát a költségek emelkedése ellenére is)

- Jelentkezés:

Részletes költségvetés:

- Utazás (sofőr + csoportvezető szállásának-étkezésének 1 utasra eső hányadával): 18.4 e Ft / fő

- Csíkrákos: 2 éj szállás, szekerezés, 2 reggeli, szabadtéri ebéd, műsoros székely vacsoraest, idegenvezetés a templomban, 2 túravezető, előadás, táncház: 13 e Ft / fő

- Gyimesi csángó ebéd: 1.6 e Ft / fő

- Pusztina: 2 éj szállás, előadás, ebéd, hagyományőrző moldvai csángó vacsoraest, szőttes és kosárfonás bemutató: 9 e Ft / fő

- Kalotaszeg: szállás, vacsora + kalotaszegi hagyományőrző vacsoraest, reggeli, bánffyhunyadi adomány 7 e Ft / fő